O Loparu

 

Lopar se nalazi na samo 12 km od grada Raba. Okružen je skupinom manjih otoka i otočića (Goli Otok, Grgur, Lukovac, Školjić), a bistro i čisto more te prekrasne pješčane plaže čine ga savršenim mjestom za ugodan odmor. Unatoč ogromnoj konkurenciji koja vlada na turističkom tržištu, Lopar uvijek bilježi odličnu posjetu i nezaobilazna je destinacija mnogim europskim turistima. U čemu je tajna? Recept za 100 godina uspješne turističke tradicije, zapravo je jednostavan. Očuvana priroda, bogato kulturno-povijesno nasljeđe mjesta i otoka, gostoljubivi domaćini te kontinuirana ulaganja u poboljšanje kvalitete turizma, čine Lopar idealnim "malim mjestom za veliki odmor". Rezultat takvog promišljanja su i mnogobrojna priznanja za postignuća u turizmu, od kojih bismo izdvojili nagradu "Plavo jedro" za najbolje malo turističko mjesto na Kvarneru u 2003.

Povijest, običaji i tradicija Lopara

Bogato kulturno-povijesno nasljeđe mjesta i otoka seže još u najranija razdoblja. Brojna prapovijesna nalazišta koja govore o kontinuitetu života na ovim prostorima, pronađena su početkom 60-ih godina prošlog stoljeća na čak 9 različitih lokacija na poluotočnom dijelu Lopara. Mnogobrojni pronađeni povijesni artefakti dokazuju kako se na ovim prostorima vrlo intenzivno živjelo još u doba rimske antike. Neumorni istraživači koji žele saznati više o povijesti mjesta i otoka, svakako trebaju posjetiti Geološki vrt Lopar, gdje na čak 50 označenih točaka mogu pogledati neobično oblikovane stijene i geološke profile, kao i rijetku vegetaciju.

Sv. Marin se prema narodnom pripovijedanju, rodio u Loparu još prije 17 stoljeća te se nakon izučenog klesarskog zanata, otisnuo preko mora u današnju Italiju. Cijenjen zbog svojih vještina, ali i proganjan zbog svojih kršćanskih propovijedi, povukao se na brdo Titan i ubrzo okupio oko sebe brojne istomišljenike. Tamo su sagradili crkvicu koja je bila središte njihove kršćanske vjere, što se smatra i počecima postojanja Republike San Marino – najstarije europske republike. Nakon smrti je proglašen svecem i zaštitnikom San Marina, a 3. rujan, kada se slavi dan sv. Marina je proglašen državnim praznikom. Njemu u čast, mnogobrojni objekti i institucije u Loparu nose njegovo ime, a svake godine tijekom održavanja manifestacije "Loparska noć-povratak korijenima", Loparani mu odaju počast uprizorenjem njegova života i napuštanja Lopara.

Loparske plaže, izleti i obilasci

Pješčane plaže prilična su rijetkost na Jadranu, a Lopar se može pohvaliti s čak 22! Uz toliki broj pješčanih plaža, ali i mnoštvo romantičnih, usamljenih uvala u bližem okruženju, nije ni čudno što je Lopar poznat kao "pješčani raj". Rajska plaža je najveća i najpoznatija, dugačka je gotovo 1.5 km, a uz nju su smješteni najvažniji turistički kapaciteti mjesta. Od 2003. krasi je "Plava zastava", međunarodni simbol kvalitete i očuvanosti okoliša te sigurnosti kupača. Osim loparskih, u ljepotama Rajske plaže uživa i veliki dio svih rapskih turista, ali i turista s obližnjih otoka. Spomenut ćemo i plaže Livačina, Podšilo i Dubac, a nismo zaboravili ni nudiste, za kojih je rezervirana plaža Stolac, a također mogu uživati u kupanju na plažama Ciganka i Sahara. Plitko i toplo more pogodno je za cjelodnevni boravak obitelji s malom djecom, a do većine plaža se dolazi automobilom ili šetnjom kroz prirodu.

Izletnički brodovi svakodnevno prevoze turiste do obližnjih plaža, a također se organiziraju cjelodnevni izleti na obližnje otočiće Sv. Grgur i Goli otok, na kojem se nalazi bivši zloglasni zatvor. Nekoliko brodova je na raspolaganju za cjelodnevne izlete prema otoku Krku te prema prekrasnoj uvali Zavratnica, koja oblikom podsjeća na skandinavske fjordove. Vrlo je atraktivno i poludnevno razgledavanje podvodnog svijeta s broda sa staklenim dnom, dok roniocima svakako preporučujemo "Medovu bužu" kao najveću podmorsku atrakciju loparskog akvatorija. Prirodni fenomen s podvodnim ulazom u tri međusobno povezane spilje, nekad je bio stanište sredozemne medvjedice. Danas je mamac za sve avanturiste i zaljubljenike u ronjenje koji tu nerijetko organiziraju i podvodna vjenčanja. Na samo 120 km od Lopara je i nacionalni park Plitvička jezera, kojeg je UNESCO još 1979. proglasio svjetskom prirodnom baštinom, a od čije ljepote zastaje dah.

Vjerujemo kako ćete u bogatstvu svih ponuđenih sadržaja i vi odabrati najbolje za sebe.

Sport i zabava

Jedan od najatraktivnijih zabavno-rekreacijskih centara na otoku Rabu nalazi se upravo u Loparu. Smješten je između hotelskog naselja, autokampa i privatnih apartmana. Nudi brojne sadržaje za rekreativce ili aktivne sportaše, poput tenisa, stolnog tenisa, mini-golfa, malog nogometa ili košarke. Vaša djeca mogu svoj kutak za zabavu pronaći u tematskim parkovima, ili mogu uživati u trampolinu i raznovrsnim video-konzolama. Svi ljubitelji rekreacije na otvorenom pozdravit će programe animacije na plaži, koje vode profesionalni animatori. Ako ste poklonik zdravog života i kretanja, a uz to i istraživačkog duha, tada svakako provedite dan u obilasku otoka pješačkim i biciklističkim stazama. Duž 20 km staza pružaju se prekrasni pejzaži i prirodne ljepote kroz koje ćete upoznati mjesto i otok iz malo drugačije, nesvakidašnje perspektive. Volite li odbojku na pijesku, Rajska plaža nije samo raj za kupače, već i mjesto gdje se duži niz godina uspješno održava turnir u odbojci na pijesku.

Nakon cjelodnevnog uživanja u suncu, moru i sportskim aktivnostima, najbolje opušta romantična večernja šetnja i obilazak zabavnih parkova te terasa uz samo more, na kojima svira "živa" glazba. Šaroliku ponudu zabave za sve ukuse i uzraste, maštoviti domaćini svake godine dopunjuju novim i još interesantnijim sadržajima. Želite li doživjeti idilu malog ribarskog mjesta, tada ne propustite ribarske fešte i dočekajte jutro uz svježe plodove mora, dobru domaću kapljicu i veselu "živu" glazbu. Posljednjih godina često se organiziraju i koncerti duhovne i svjetovne glazbe te koncerti klasične glazbe u župnoj crkvi. Početkom kolovoza ne propustite "Loparsku noć-povratak korijenima", manifestaciju koja nas vraća u neka već gotovo zaboravljena vremena kada se u Loparu drugačije živjelo. Uz nekadašnji način života, na manifestaciji se prezentira lokalna gastronomija te alati, zanati i običaji karakteristični za naše mjesto.

Vjerujemo kako smo vam dali dovoljno razloga za odmor u našem mjestu i otoku. Jednom kad vas opčine sve čari otoka, poželjet ćete se vratiti opet i istražiti sve ono što niste uspjeli pronaći. A možda u tom traženju, pronađete i sebe. Dobro nam došli.